Peepoo - påsen som förvandlar avföring till gödsel.

Sociala- och tjänsteinnovationer

Ingress för att beskriva innovationen

Slumområde
Peepoo, en påse som omvandlar avföring till gödsel.
Här blir avföring till gödsel.
Växtodling i slumområde.

Peepoo bryter ner avföringen, tar bort farliga bakterier och gör det till gödsel.

För oss är diarré oftast helt ofarligt, men för barn i slumområden är det en av de vanligaste dödsorsakerna.

  • 2,6 miljarder människor har ingen toalett, det är nästan hälften av alla människor på jorden.
  • Det skapar stora problem för människor eftersom bajset innehåller bakterier, parasiter och virus som sprider väldigt farliga och ofta dödliga sjukdomar, till exempel diarré.
  • I slumområden utanför världens storstäder är bristen på toaletter extra stor och i dessa slumområden är folk oftast väldigt fattiga.
  • För oss är det ofarligt att få diarré, men för barnen i slumområden är det en av de vanligaste dödsorsakerna.
  • Peepoo är en toalett som man bara använder en gång och det mest speciella är att den fungerar som sitt egna lilla reningsverk.
  • Den ser ut som en påse men är en fiffig toalett. Peepoo innehåller ett ämne som renar bajset från allt som är farligt.
  • I 20 gradig värme så dör de bakterier som sprider kolera och andra smittsamma sjukdomar, på mindre än en vecka, är det varmare går det ännu snabbare. Efter några veckor är innehållet helt rent.
  • När allt i Peepoo är rent kan man gräva ner påsen och då börjar materialet som Peepoo är gjord av att brytas ned.
  • Nu har bajset blivit till någonting värdefullt, nämligen gödsel, som alla växter behöver. Gödsel är dessutom något som saknas i stora delar av världen och som är dyrt att köpa.

Peepoo

2,6 miljarder människor har inte tillgång till toalett, det är nästan hälften av alla människor på jorden. Detta skapar stora problem för människor eftersom avföringen innehåller bakterier, parasiter och virus som sprider väldigt farliga och ofta dödliga sjukdomar, till exempel diarré. I slumområden utanför världens storstäder är bristen på toaletter extra tydlig och i dessa slumområden är folk oftast väldigt fattiga. För oss är det ofarligt att få diarré, men för barnen i slumområden är det en av de vanligaste dödsorsakerna.

Peepoo är en toalett som man bara använder en gång och det mest speciella är att den fungerar som sitt egna lilla reningsverk. Den kanske ser ut som en påse men är en mycket högteknologisk toalett som folk kan använda säkert hemma. Peepoo innehåller ett ämne som heter urea och som annars även används i bland annat tandkräm. När urean kommer i kontakt med avföringen sätts en process igång i Peepoo som renar avföringen från allt som är farligt. I 20 gradig värme så dör de bakterier som sprider kolera och andra smittsamma sjukdomar, på mindre än en vecka, är det varmare går det ännu snabbare. Efter några veckor är innehållet helt rent.

Så här går det till när man använder Peepoo: Peepoo öppnas, den inre gröna tratten vecklas ut så att Peepoo blir större. Oftast brukar man sätta Peepoo på en liten hink, men man kan också hålla den i handen. När man är färdig så stoppar man in den gröna tratten och knyter knut och då slutar det lukta. Nu kan inte avföringen komma i kontakt med omgivningen och ingen riskerar att smittas även om själva reningsprocessen inte är färdig. Eftersom den inte luktar så kan man ha den kvar inne, bra speciellt när det är mörkt ute och natt. På morgonen kommer någon och hämtar de använda Peepoos, eller så lämnar man den själv på speciella ställen. Precis som vi gör med våra sopor.

När allt i Peepoo är rent sätter kan man gräva hela Peepoo och då börjar materialet dom Peepoo är gjord av att brytas ned. Peepoo är gjord av en plast som i jord bryts ned till koldioxid, vatten och humus. Humus är en del av vanlig jord Allt detta gör att Peepoo har omvandlat det stora problemet med farlig avföring till någonting värdefullt, nämligen gödsel, som alla växter behöver. Gödsel är dessutom något som saknas i stora delar av världen och som är dyrt att köpa.
 
Ibland finns det allmänna toaletter i slummen, men de får man dela med flera hundra personer, och det är inte svårt att förstå hur smutsiga de toaletterna blir. Peepoo används därför gärna som en toalett hemma, särskilt på natten när det mörkt ute. I slummen finns inga lampor på gatorna och då är det särskilt viktigt att ha en toalett hemma. I slumområdena så säljs Peepoo och samlas in av små företag som drivs av personer som själva bor där. På så sätt skapar Peepoo-toaletten många jobb i slummen.

Hälften av svensk BNP bygger på tjänster. Förnyelsearbete som sker inom företagen, forskningen och i samhället i övrigt ger nya möjligheter för tillväxt. En tjänsteinnovation innebär ett nytt sätt att erbjuda någon slags tjänst. Det kan till exempel handla om en organisationsmodell, ett nytt sätt att handla, eller att kunna använda något utan att äga det.

Facebook

Gilla oss på Facebook för att se vad som händer i utställningen och på Tekniska museet, få tips och erbjudanden.

Till facebook.com/tekniskamuseetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Twitter

Följ oss på Twitter för att omvärldsbevaka och få inblick i det som händer i vår värld.

Tekniska museet på Twitterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

YouTube

Se filmer om Tekniska museets verksamhet, teknik och vetenskap.

Till Tekniska museets kanal på YouTubelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Flickr

På Tekniska museets fotoström på Flickr hittar du fotografier ur våra bildsamlingar.

Tekniska museets på Flickrlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster