Verktyg

Tipsa en kompis
Share |

Skänk ett föremål!

Annamaja Segtnan är industridesigner och utvecklade den mobila toaletten Ecoloove.

Annamaja Segtnan är industridesigner och fick en idé som kan lösa fattiga kvinnors problem med brist på toaletter i nordvästra Indien. Den mobila toaletten Ecoloove monteras på en trehjlig cykel så att en kvinna kan transportera runt den och tjäna pengar på såväl toalettbesök som gödsel. Samtidigt kan toaletten leda till information om hygien. Föremålet förvärvades 2011 för att ställas ut i utställningen 100 innovationer.


Det är viktigt att museets samlingar nu och i framtiden kan ge en bra bild av teknikens utveckling. Vi har valt ut några prioriterade områden som är särskilt intressanta. Vårt program för vad som ska samlas in och ställas ut på museet har just förnyats. Några viktiga områden är innovationer, medicinteknik, barns värld och kreativitet samt föremål som speglar kvinnors bidrag till teknikutvecklingen. Kontakta oss gärna med brev eller via mail när du vill erbjuda museet något föremål. Använd gärna formuläret på denna sida.

Kanske har du precis det föremål som vi söker? Det kanske behövs för en utställning och kan berätta något väldigt viktigt om samhällsutvecklingen ur ett teknik- och industrihistoriskt perspektiv. Eller kanske har du något som vi inte tänkt på men borde ha. Du som vill skänka ett föremål, kontakta oss i god tid för att vi snabbt skall kunna ge dig rätt besked. Av praktiska skäl kan vi inte ta emot föremål oförberett, hör av dig i förväg!

Vi vill alltid ha så mycket information som möjligt om föremålet, inte minst om dess användning och tillverkningshistoria. Vi behöver också en bild på ditt objekt.

Det kan finnas många anledningar till att vi inte kan tacka ja till ditt erbjudande. Vi kanske redan har ett liknande objekt i våra föremålsmagasin, där 95 procent av alla våra föremål finns. Det kan också vara så att det du erbjuder är sådant som vi inte samlar på. De flesta av de föremål vi samlar in behövs inte omedelbart för våra utställningar, men kan istället komma att lånas ut till andra museer eller komma till nytta för skolor och forskare.

Vi kan inte lova att din gåva ställs ut eller godta några särskilda villkor för att ta emot den. Vi kommer att bevara den på samma sätt som alla andra föremål. Vi tar inte emot lån på lång tid utom i samband med utställningar. Vi kan aldrig acceptera erbjudanden av farliga objekt eller ämnen, inte heller om ägarförhållandena är oklara. Som museum gör vi aldrig ekonomiska värderingar av objekt, utan hänvisar till expertis på auktionshus eller försäkringsbolag.

Kontakta sidansvarig Anders Lindeberg-LindvetKontaktuppgifter
User information


 


 

 

Senast uppdaterad: 2016-09-19

Läs mer

Läs mer i vår insamlingspolicy:

Insamlingspolicy.pdfPDF (pdf, 93.5 kB)

Läs mer i rapporten "Föremålsinsamling i dokument och verklighet, Tekniska museets förvärv 1984-2002" av Anders Houltz. ISBN 91-7616-033-5

Fakta

Tekniska museet har samlat in föremål ända sedan museet bildades 1924. Många föremål har generöst skänkts som gåvor från enskilda personer, företag och institutioner. Samlingarna består i nuläget av cirka 55 000 föremål. Variationsrikedomen är stor. Här finns allt ifrån tändsticksetiketter, knappnålar och symaskiner till ångmaskiner, bilar, datorer och mobiltelefoner.

Personalen som jobbar med att ta emot gåvor till samlingarna finns på plats på vardagar. Ring alltid och bestäm en tid i förväg om du vill komma och visa upp något!

Just nu söker vi...

Vi söker ständigt nya föremål till vår utställning 100 innovationer. Håll utkik efter våra upprop på 100innovationer.comlänk till annan webbplats!

Hitta hit

Museivägen 7, Gärdet i Stockholm.
Buss 69 till Museiparken.

Vackra promenad- och cykelvägar utmed Djurgårdsbrunnskanalen.

Öppettider & priser

Alla dagar kl 10–17. Ons till kl 20
Bibliotek & arkiv: boka tid

Barn 0–6 år gratis | 7–19 år: 100 kr
Vuxen: 150 kr

Webbköps- och andra rabatter

Kontakt

Tekniska museet
Box 27842 | 115 93 Stockholm
Tel: 08-450 56 00
Tel helger (entrén): 08-450 56 70

info[at]tekniskamuseet.se

Kontakta medarbetare