Verktyg

Tipsa en kompis
Share |

Uppfinningar

Trepunktsbältet, en svensk innovation. Foto: Anna Gerdén.

Trepunktsbältet, en svensk innovation. Foto: Anna Gerdén.

Med uppfinning menas en teknisk lösning på ett problem eller en ny metod som fungerar på ett helt nytt och effektivare sätt. En innovation är en nyhet, en produkt, till exempel en uppfinning som kommit ut på marknaden.

I museets föremålssamling finns drygt 55 000 föremål och upphovet till de flesta är någon form av uppfinning. Med få undantag är uppfinnaren i våra samlingar historiskt sett till övervägande del en man, även om många är anonyma.

För att uppmärksamma obalansen i samlingen och hjälpa till att sätta fokus på kvinnliga uppfinnares situation och idéer, valde museet att 2001 starta en kampanj som syftade till att samla in uppfinningar gjorda av kvinnor. Kampanjen bedrevs i samarbetet med ”Qvinnliga Uppfinnare i Sverige” (QUIS) och pågick under 2002.

Resultatet blev 73 föremål. En del av föremålen är världsberömda och patenterade uppfinningar, andra är mindre kända produkter som löser problem på ett annorlunda och klurigt sätt, inte patenterbara men ofta mönsterskyddade.

Tillsammans med föremålen samlades också uppgifter om uppfinnaren in och om hur hon uppfattade sin situationen som uppfinnare/entreprenör. Materialet i form av ifyllda svarsblanketter finns idag i museets arkiv. Du är välkommen att ta del av materialet, såvida det inte klassats som konfidentiellt.

Några av de innovationer som samlats in i samband med projektet Kvinnors uppfinningar visar vi på dessa sidor. Vi visar även några av de innovationer som ingick i den turnerande utställningen Textil evolution, som visades på museet 2007, samt andra exempel på uppfinningar och innovationer från museets samlingar.

Vill du veta mer om de 100 viktigaste innovationerna genom tiderna?

Tekniska museet har låtit venska folket välja de 100 viktigaste innovationerna genom tiderna. I statistiskt säkerställda undersökningar har vuxna och skolelever i årskurs sex svarat på vilka de anser vara tidernas viktigaste uppfinningar. Innovationerna visas sedan 2012 i en stor utställning på Tekniska museet.

Besök utställningssajten 100 innovationerlänk till annan webbplats

Senast uppdaterad: 2016-06-09

100 innovationer

Skärmväggen i 100 innovationer

Hitta mer fakta om tidernas viktigaste innovationer enligt svenska folket på Tekniska museets utställningssajt.

Hitta hit

Museivägen 7, Gärdet i Stockholm.
Buss 69 till Museiparken.

Vackra promenad- och cykelvägar utmed Djurgårdsbrunnskanalen.

Öppettider & priser

Alla dagar kl 10–17. Ons till kl 20
Bibliotek & arkiv: boka tid

Barn 0–6 år gratis | 7–19 år: 100 kr
Vuxen: 150 kr

Webbköps- och andra rabatter

Kontakt

Tekniska museet
Box 27842 | 115 93 Stockholm
Tel: 08-450 56 00
Tel helger (entrén): 08-450 56 70

info[at]tekniskamuseet.se

Kontakta medarbetare