Verktyg

Tipsa en kompis
Share |

Radio och TV

Bairds televisor från 1932, en mycket tidig version av en TV-apparat. Foto: Truls Nord.

Bairds televisor från 1932, en mycket tidig version av en TV-apparat. Foto: Truls Nord.

Radion och televisionen är två exempel på tekniska föremål som använder trådlösa signaler, så kallade radiovågor. Betydelsen av upptäckten och användningen av dessa radiovågor går inte att överskatta. Idag har vi svårt att föreställa oss en tillvaro där radiovågor inte används på olika sätt.

Radio

Radio är från början en teknik att sända meddelanden med radiovågor från en sändare till en mottagare. Så småningom utvecklades en teknik som gjorde det möjligt att sända till flera mottagare samtidigt. Radio har använts inom många områden och radiovågor kommer även i framtiden att utnyttjas vid olika typer av kommunikation.

Det första användningsområdet var inom sjöfarten. Meddelanden telegraferades mellan kuststationer och fartyg. Radio användes av utryckningsfordon som polis och ambulans för att stå i kontakt med sin central. Kommunikation via satellit är ett annat område för radio. Det område som vi kanske känner mest är utsändningar av program till många lyssnare, vår "radio".  Radio är också den teknik som delvis kommer till användning vid mobiltelefoni.

Television

Egendomligt nog var det inte i Amerika som televisionen startade utan i England 1936. Sverige började med reguljära sändningar 20 år senare, 1956. År 1947 hade dock en försöksverksamhet börjat med utsändningar från Tekniska högskolan i Stockholm varje onsdag mellan två och fyra.

Utvecklingen inom tv-området gick snabbare i Sverige än något annat land i Västeuropa. 1962 hade 60 personer per tusen invånare tv-licens. Den 4:e november samma år passerades 500 000-strecket. 1970 var det dags för färg-tv och året innan fick vi ytteligare en kanal, TV2. Kanalerna har ökat sedan dess och reklam-tv har ínförts i konkurrens med public service-kanalerna.

Med televisionen har världen kommit in i våra vardagsrum och att titta på tv är en stor fritidssysselsättning bland både barn och vuxna.

Senast uppdaterad: 2011-06-28

Hitta hit

Museivägen 7, Gärdet i Stockholm.
Buss 69 till Museiparken.

Vackra promenad- och cykelvägar utmed Djurgårdsbrunnskanalen.

Öppettider & priser

Alla dagar kl 10–17. Ons till kl 20
Bibliotek & arkiv: boka tid

Barn 0–6 år gratis | 7–19 år: 100 kr
Vuxen: 150 kr

Webbköps- och andra rabatter

Kontakt

Tekniska museet
Box 27842 | 115 93 Stockholm
Tel: 08-450 56 00
Tel helger (entrén): 08-450 56 70

info[at]tekniskamuseet.se

Kontakta medarbetare