Verktyg

Tipsa en kompis
Share |

Föremål

Thulin stjärnmotor. Foto: Nisse Cronestrand

Thulin stjärnmotor. Foto: Nisse Cronestrand

Tekniska museets föremålssamling innehåller för närvarande cirka 55 000 objekt. Här finns allt från hela flygplan till smartphones.

Sök i samlingarna

Tekniska museets stora föremålssamlingar söker du via DigitaltMuseum.

digitaltmuseum.selänk till annan webbplats

Tekniska museets föremålssamling

Samlingen är en rik källa för förståelsen av vårt kulturarv och den tekniska utvecklingen. Föremålen kan användas i våra utställningar eller lånas ut till andra institutioner. Omkring 4 500 föremål brukar vara utställda åt gången och resten förvaras i olika typer av magasin. Föremålen kan också studeras av enskilda personer och forskare. Vi hjälper gärna dig att studera föremål som du är intresserad av.

Tillväxt

Insamlingen av föremål har pågått sedan Tekniska museet bildades 1924. Grunden till samlingen lades genom att man tog tillvara många av de föremål som hade varit utställda i Jubileumsutställningen i Göteborg 1923. En stor mängd föremål skänktes också tidigt av Kungliga Tekniska Högskolan som hade egna stora samlingar med teknik- och industrihistoriska föremål.

1936 flyttade Tekniska museet sina utställningar och magasin från tillfälliga lokaler till det nybyggda museet på Kungl. Djurgården. Redan 1940 hade 45 procent av dagens föremålssamling samling bildats.

Idag är vi mycket restriktiva i vilka föremål vi samlar in. Dels naturligtvis beroende på att det idag i samlingen redan finns exempel på en rad olika produkter, maskiner och verktyg, men dels på att vi inte har obegränsade resurser och utrymme.

Vi lever i en värld av ständigt pågående teknisk utveckling, och Tekniska museets insamlingsområde växer ju i takt med att det teknikhistoriska landskapet expanderar. Museet arbetar därför ständigt för att skapa nya utrymmen för föremålssamlingen utöver dagens dryga 5 000 m² magasinsyta.

Innehåll

De flesta föremålen i samlingen är tillverkade under perioden 1890-1930. Det gör att den allra största föremålsgruppen har anknytning antingen till järn- och ståltillverkning eller till kraftförsörjning. Tekniska museet har troligen den största samlingen i Sverige av föremål av detta slag.

En stor mängd föremål kommer också från metall- och kemisk industri. Optik, instrument och transportmedel är andra stora grupper. Variationsrikedomen är stor. Här finns allt ifrån polletter till olika typer av automater, frimärken med industrihistoriskt motiv och knappnålar till lokomotiv, flygplan, bilar och ångmaskiner.

Vi hjälper Dig!

Om du har frågor som rör föremål eller vill studera föremål som du tror finns i museets samling så hör av dig! Om vi inte har expertis att svara på din fråga, försöker vi hjälpa dig med att hitta någon som kan mer. Vi försöker också besvara frågor som rör vård och bevarande av teknikhistoriskt material.

Vi kan bara ta emot förhandsbokade besök. Kontakta oss i god tid så att vi kan förbereda ditt besök på bästa sätt.

Senast uppdaterad: 2016-03-23

Blériotflygplan på NK i Stockholm

Foto: Lennart Eriksson

Under en vecka i januari 2011 ställdes Tekniska museets nyrenoverade Blériot XI-plan i ljusgården på varuhuset NK i Stockholm.

Läs mer

Foto: Lennart Eriksson

Det Svenska Flyget firade sitt 100-årsjubileum 2010. Under Stockholms flygfestival bjöd Tekniska museet på en historisk flyguppvisning med sitt Blériot XI flygplan på själva platsen för Stockholms  första flygdagar 1910.

Läs mer

Kontakt

Föremålsgruppen på Tekniska museet sköter förvaltningen av föremålssamlingen. Gruppchef är Kjell Karlsson:
Tel. 08-450 56 55
Fax. 08-450 56 01
E-post föremål

Hitta hit

Museivägen 7, Gärdet i Stockholm.
Buss 69 till Museiparken.

Vackra promenad- och cykelvägar utmed Djurgårdsbrunnskanalen.

Öppettider & priser

Alla dagar kl 10–17. Ons till kl 20
Bibliotek & arkiv: boka tid

Barn 0–6 år gratis | 7–19 år: 100 kr
Vuxen: 150 kr

Webbköps- och andra rabatter

Kontakt

Tekniska museet
Box 27842 | 115 93 Stockholm
Tel: 08-450 56 00
Tel helger (entrén): 08-450 56 70

info[at]tekniskamuseet.se

Kontakta medarbetare