Verktyg

Tipsa en kompis
Share |

Skapande skola på Tekniska museet

Elever i Studion. Foto: Jonas Berggren

Upplev hur det är att arbeta i en riktig tv-studio.Foto: Jonas Berggren

Hos oss finns mängder av möjligheter till skapande verksamhet. Här hittar du några utvalda tips som du kan använda Kulturrådets bidrag Skapande skola till.

MegaMind – Tekniska museets science center

I MegaMind får eleverna genom olika interaktiva uppdrag utmana sina sinnen, träna sin hjärna att bli ännu mer uppfinningsrik och låta sig inspireras av andras smarta idéer och innovationer. I Framtidslabben skapar eleverna lösningar på vardagsnära problem efter teman som skräddarsytts efter läroplanen för undervisningen i olika årskurser, med det entreprenöriella lärandet i fokus.

Teman: Kreativt skapande, Hjärnan & Våra sinnen, Innovation & Entreprenörskap, Logik & Problemlösning. Passar årskurs F-Gymnasiet.

Se aktuella skolprogram - välj tema MegaMind

Robotteknik (tema Innovation)

Här får ni en introduktion till robotteknik och grunderna till programmering. Eleverna får uppdrag som ska lösas med hjälp av roboten samt kreativitet, matematiskt och logiskt tänkande.

Skolprogrammet Robotteknik

Media (tema Kommunikation)

I Studion får eleverna uppleva hur det går till att producera tv- och radioprogram live, från start till mål. Fokus ligger på nyhetsförmedling men det går även att använda för egna teman som ni arbetar med i skolan. Programmet kan kombineras med studiebesök på SVT.

Skolprogram Media

I'm Alive – mobil teknik på liv och död

I utställningen I'm Alive – mobil teknik på liv och död, visar vi vad smartphones och mobilt internet har betytt för människor på flykt. Till utställningen finns lärarhandledning med elevuppgifter. Du kan också boka en 15 minuters introduktion med en pedagog.

Introduktion till I'm Alive


Vad är Skapande skola?

Skapande skola är ett bidrag för kulturinsatser i skolan. Målet är att lyfta fram barns och ungdomars rätt till kultur och eget skapande. Bidraget ska medverka till att långsiktigt integrera kulturella och konstnärliga uttryck i skolans arbete och öka den professionella kulturverksamheten för och med eleverna.

Bidraget kan användas till inköp av kulturupplevelser, främjande av elevers eget skapande i eller utanför klassrummet, samt insatser som stärker banden mellan skolan och det professionella kulturlivet på sikt.

Skapande skola är ett bidrag som ges av Kulturrådet till årskurs F-9 och som kan sökas av skolhuvudman.

Läs mer om hur och när du ansöker på Kulturrådes webblänk till annan webbplats.

Kontakt på Tekniska museet

Kontakta skolbokningen för att boka befintligt skolprogram eller om du vill diskutera hur vi tillsammans kan göra ett specialanpassat upplägg för just ert Skapande skola-projekt.

Senast uppdaterad: 2016-11-23

Uppdrag Media

Elever i Studion. Foto: Håkan Elofsson

Presentera ett tema i tv eller radio i vår moderna mediastudio.

Uppdrag media

Hitta hit

Museivägen 7, Gärdet i Stockholm.
Buss 69 till Museiparken.

Vackra promenad- och cykelvägar utmed Djurgårdsbrunnskanalen.

Öppettider & priser

Alla dagar kl 10–17. Ons till kl 20
Bibliotek & arkiv: boka tid

Barn 0–6 år gratis | 7–19 år: 100 kr
Vuxen: 150 kr

Webbköps- och andra rabatter

Kontakt

Tekniska museet
Box 27842 | 115 93 Stockholm
Tel: 08-450 56 00
Tel helger (entrén): 08-450 56 70

info[at]tekniskamuseet.se

Kontakta medarbetare