Verktyg

Tipsa en kompis
Share |

Flyg

Blériot XI 1918 SE-AEC utställd på Siljan AirPark Museum. Foto: Chris Hinchcliffe

Blériot XI 1918 SE-AEC utställd på Siljan AirPark Museum. Foto: Chris Hinchcliffe

Tekniska museet har inget stort antal flygplan, däremot en mycket representativ samling från flygets pionjärtid.

När insamlingsarbetet till museet började 1924 var få äldre plan bevarade: Haverier var vanliga, och många äldre flygplan hade skrotats. Gamla flygplan var dessutom skrymmande och tog stor plats i hangarerna. Utrymmet behövdes för moderna farkoster.

Tekniska museets samling ska i första hand representera det civila flygets utveckling, militära plan finns på Flygvapnets museum i Malmslätt, nära Linköping. Men den militära och civila utvecklingen gick hand i hand under 1900-talets första årtionden och utvecklingen speglas väl i museets samling, både vad gäller plan tillverkade i Sverige eller utomlands. Intressanta representanter för de stora tekniska stegen på 1920- och 1930-talen är helmetallplanet Junkers F 13 och helikopterns föregångare autogiron.

Blériot XI

En av de tidigaste klenoder i Tekniska museets samling av flygplan är det 100-åriga monplanet Blériot XI. Inför det Svenska flygets 100-års jubileum 2010 har flygplanet renoverats till luftvärdigt skick och har registrerats i det svenska luftfartsregistret som SE-AEC.

Tekniska museets Blériot XI gjorde flera flygningar inför tusentals åskådare i samband med Stockholms flygfestival 2010 på Ladugårdsgärdet, och blev därmed Sveriges äldsta flygande flygplan. Det är dessutom det äldsta Blériot XI i världen som flyger med en original stjärnmotor.

Aviatören Mikael Carlson står framför Tekniska museets Blériot XI inför uppvisningen vid Stockholms flygfestival 2010. Foto: Anna Gerdén

Aviatören Mikael Carlson står framför Tekniska museets Blériot XI inför uppvisningen vid Stockholms flygfestival 2010. Foto: Anna Gerdén

Mer om Blériot XI

Du kan titta på renoveringen av Blériotplanet och den fantastiska jubileumsflygningen på film och i bild genom att klicka på länkarna till höger.

Läs mer om Bleriotplanets historia, om firandet av det Svenska flygets första århundradet och njut av en återblick på Stockholms flygfestival 2010.

Lästips för flyggiriga

Det finns mycket läsvärd litteratur om pionjärflyg i Sverige, båda i bokhandeln och på biblioteket eller antikvariatet.

Läs mer om litteraturtips.

Senast uppdaterad: 2015-12-16

Hitta hit

Museivägen 7, Gärdet i Stockholm.
Buss 69 till Museiparken.

Vackra promenad- och cykelvägar utmed Djurgårdsbrunnskanalen.

Öppettider & priser

Alla dagar kl 10–17. Ons till kl 20
Bibliotek & arkiv: boka tid

Barn 0–6 år gratis | 7–19 år: 100 kr
Vuxen: 150 kr

Webbköps- och andra rabatter

Kontakt

Tekniska museet
Box 27842 | 115 93 Stockholm
Tel: 08-450 56 00
Tel helger (entrén): 08-450 56 70

info[at]tekniskamuseet.se

Kontakta medarbetare