Verktyg

Tipsa en kompis
Share |

Sverige i rymden

NASA:s forskningsballong som skickats upp från Esrange i Kiruna. Foto: NASA, nasaimages.org

NASA:s forskningsballong som skickats upp från Esrange i Kiruna. Foto: NASA, nasaimages.org

Sverige bidrar också till det internationella rymdprogrammet. Rymdbasen Esrange i Kiruna tar emot forskare från hela världen. Där finns även Spaceport Sweden, den europeiska basen för rymdturism. Ett flertal svenska företag utvecklar och tillverkar avancerad rymdutrustning.

Rymdstyrelsen

Sverige skickade upp sin första raket redan 1966. Dagens rymdverksamhet i Sverige är väldigt bred och sker i nära samarbete med industri, universitet och forskning. Ansvaret för forskning och utveckling ligger hos Rymdstyrelsen. Den sköter även internationella kontakter med andra rymdorgan, till exempel den europeiska ESA (European Space Agency).

Rymdbolaget och Esrange

Utveckling och tillverkning av utrustning för svenska rymdprojekt tar Rymdbolaget hand om. Sedan sänder man upp raketer och forskningsballonger från den svenska rymdbasen Esrange utanför Kiruna. Kirunas läge gör staden till en perfekt plats för en rymdbas. Det är mörkt under stora delar av året, vilket gör det lättare att studera norrsken och andra rymdfenomen. Dessutom passerar polära satelliter alltid ovanför Kiruna. Forskare från hela världen kommer till Kiruna för att studera klimatförändringar, ozonskiktet och norrsken. Stora obebodda områden runt Kiruna är säkra nedslagsplatser för rymdraketer och forskningsballonger. Dessa ballonger flyger på en höjd mellan 15-54 kilometer och kan ta sig till Alaska på fyra dygn. Vissa ballonger kan vara dubbelt så stora som Globen i Stockholm och kan lyfta upp till två ton.
Sverige har egna telekommunikationssatelliter som kontrolleras från Esrange. Esrange anlitas ofta också för driften av andra länders satelliter. Även den europeiska basen för rymdturism, Spaceport Sweden, har nu etablerats i Kiruna.

Rymdgymnasiet

I Kiruna finns det till och med en gymnasielinje med inriktning på rymden. Studenterna får delta i olika rymdprojekt. Sedan kan de landa på Institutet för rymdfysik, IRF, som bland annat forskar om atmosfären och konstruerar rymdinstrument. Andra studerar vidare på Institutionen för rymdvetenskap vid Luleå tekniska universitet, som utbildar rymdingenjörer och rymdforskare. Flera andra svenska universitet och högskolor har program med rymdanknytning.

Svensk rymdindustri

Svensk industri har utvecklat en del av den nya, avancerade rymdtekniken. De största inom området är RUAG space (fd Saab Space) och Volvo Aero.

RUAG Space tillverkar
• datorer till ESA:s egna Arianeraketer,
• antenner och mikrovågselektronik till satelliter,
• separationssystem som frigör satelliten från bärraketen,
• styrsystem för sondraketer, bland annat till NASA.

Volvo Aero tillverkar
• turbiner till turbopumparna för flytande väte och syre,
• utloppsmunstycken för raketmotorer bland annat till Arianeraketen.

Textbearbetning: Alexandra Selivanova

Kontakta sidansvarig: Peter Du Rietz

Senast uppdaterad: 2011-08-22

Månkameran

Kamerorna som följde med till månen utvecklades i Sverige.

Hitta hit

Museivägen 7, Gärdet i Stockholm.
Buss 69 till Museiparken.

Vackra promenad- och cykelvägar utmed Djurgårdsbrunnskanalen.

Öppettider & priser

Alla dagar kl 10–17. Ons till kl 20
Bibliotek & arkiv: boka tid

Barn 0–6 år gratis | 7–19 år: 100 kr
Vuxen: 150 kr

Webbköps- och andra rabatter

Kontakt

Tekniska museet
Box 27842 | 115 93 Stockholm
Tel: 08-450 56 00
Tel helger (entrén): 08-450 56 70

info[at]tekniskamuseet.se

Kontakta medarbetare